Svenska Svampodlarföreningen
Tryck här för att komma till startsidan

Medlemmar


Organisation


Svamp


Odling


ÖvrigtTryck här för att se vilka som skapat denna vackra sida!


Ostronskivling

(Pleurotus ostreatus)

En svampdelikatess

Ostronskivling även kallad Ostronmussling, är en av de mest odlade svamparna i världen. Den odlas främst i Kina, Japan, Indonesien och USA, men även i Europa, då främst i Ungern och Italien. Till Sverige kom den först i mitten på 1980-talet och den har blivit mycket populär tack vare sin aromatiska och milda smak och sitt breda användningsområde. Ostronskivling passar såväl som ensamrätt som tillsammans med andra råvaror. Den stekta svampen passar utmärkt till olika kött-, vilt-, fågel och fiskrätter samt i soppor och såser.
Ostronskivling finns i många olika varianter, vinterstammarna är oftast grå-svarta medans sommarstammar finns i flera mer färgglada färger. Vinterstammar passar bäst att odla i 15-20°C och är de vamligaste medans sommarstammar passar över 20°C.

 

Ostronskivling odlas i ren värmebehandlad vetehalm utan syntetiska tillsatser eller bekämpningsmedel. Till den värmebehandlade våta halmen tillsätts mycel förönskad sort av ostronskivling och fylls i plastsäck med hål i. Mycel växer in i halmen och efter ca 3-4 veckor kan första skörden tas. Totalt kan 1-3 skördar tas men den första är störst. Svampen växer ut i klasar genom hålen i plastsäcken, där svamphattarna delvis täcker varandra. Odlingstemperatur 15-20°C och mycket hög luftfuktighet krävs. Rikligt med friskluft och ljus krävs för att svampen skall utvecklas väl före skörd.Ostronskivling


<-Tillbaka Nästa->
© SSF 2001